mandag 14. juni 2010

I tillhenger over Stad - Dag 35

I dag skjedde det noe merkelig når vi våknet. Jeg skvatt, til sjekket klokken og vekte pappa. Klokka var rukket å bli kvart over seks og vi hadde forsovet oss. Ingen husket at de hadde skrudd av vekkeklokken og vi beskyldte hverandre for å ha gjort det. Men fortomlet kom vi oss ut av posene og begynte med vårt da vekkeklokka plutselig ringte. Vi hadda altså våknet ett kvarter før vekkeklokka skulle ringe... Snakk om kropper som vil ut å jobbe da....

Vel vi pakket oss ned i kajakkene i det en regnskur farte over oss og vi la ut videre langs Gurskøya og mot Åram. Vinden kom litt imot men vi gjorde god fart. Selvom vi vel hadde bestemt oss for å dra båteen over land var vi liksom litt nysgjerrige på dette Stadlandet. Kanskje vi skulle gjøre ett forsøk på det? Meterologen ble oppringt i det vi passerte Åram og han sa noe om kuling og økning, men ba oss ringe tilbake om en time for da hadde en ny prognose kommet. Vi tok lunsjen på Haugsholmen midt i fjorden over mot Leikanger og der hadde tydelig vår ankomst vært anmeldt for velkoms komiteen var stor av likesinnede (se bilder lengre nede). Når brødskivene var nede ringte vi opp meterologen igjen. Han kunne da fortelle at det nå blåste nordlig friks bris og at denne skulle øke til liten kuling på ettermiddagen og stiv kuling på kvelden.Mottakskomiteen på Haugsholmen var stor og vi følte oss hjemme med engang.

Dette var det endelig loddet på vektskålen som gjorde at kursen ble satt mot Leikanger og ikke ut mot storhavet. Haugsholmen som vi spiste lunsj på var ei flott holme vi gjerne skulle hatt en overnatting på men det får bli neste gang.

Over til Leikanger var det rare bølger og økende vind. Dønninger på tvers og vindbølger med. Litt kaotisk padling ble det, men vi kom frem og hadde da padlet 19,7 kilometer og nå skulle vi altså vandre rundt der i Leikanger og finne noen som ville frakte to raringer og deres kajakker over Stadlandet. Hvordan skulle dette gå?

Hvor begynner man da denne letingen etter snille og hjelpsomme mennesker? Jo på Bunnpris selvfølgelig, vår favoritt butikk her ute på kysten. Og etter innkjøp av en is og en melkosjokolade kom vi i prat med kassadama og hun som solgte lodd ved kassene. Og de viste råd. En ble ringt, men han var på skytebanen uten dekning. En annen ble ringt og joda han skulle være her om femten minutter. Vi kjøpte ti lodd og sa tusen tusen takk flere ganger enn en tanllegepasient uten hull i tennene sier til tannlegen sin.

Og etter søtten minutter dukker vår reddende engel og hjelper opp. Arve Sundnes. Tilhengeren er på og vi får lastet på både kajakk og utstyr. Midt under denne pålastingen blir vi nesten påkjørt av en bil bestående av tollere. Min gode kollaga Jonny Jonsen og hans sidemann hadde vært på kontorll på en tråler som hadde passert oss ute i fjorden vi hadde padlet. Ett meget hyggelig møte, og jeg skulle gjerne ha truffet Jonny igjen i Måløy imorgen, men han skulle fjerne mandlene så det utgår gitt. Men en tur opp på tollkontoret blir det for der venter det post på oss.

Desverre glemte vi å ta bilder av disse kjekke gutta i uniform der de gjorde sitt for at Mor Norge skal gå rundt.

Vel, Arve tok med sin far og de kjørte oss helt inn til Selje. Ikke helt vikingruta, men vi var sjeleglad for noen gratis kilometer for å si det sånn. Både far og sønn Sundnes var skippere og hadde tillatelse til å seile store store skip langs hele kysten vår, så vi følte at vi ikke kunne hatt bedre folk til å frakte oss over fjellet. Tusen tusen takk Arve. Vi er meget taknemelig, og vi vet det er mange i våre hjem som også takker deg slik at de slapp å tygge vekk det de måtte ha av negler hvis vi skulle ha gitt oss i kast med å padle rundt STadlandet.

I Selje ble det handling av rosinboller og litt kaffe, før vi pakket kajakkene igjen og padlet en kilometer til øya Selja. Her ligger st.Sunnivas kloster og vi følte for å være litt turister idag. Så total reisedistanse idag ble på 29 kilometer. 20 av disse i kajakk, de resterende i bilen til Arve.

Og turister har vi vært og det var verdt det. Utrolig flott skue og stå der ute og det var morsomt for oss begge å vandre der Kong Sverre har trådd sine føtter for lenge lenge siden. Dette kan man lese mer om i Kåre Holt sin triologi om Kong Sverre som heter Kongen (Mannen fra utskjæret, Fredløse menn og Hersker og trell) Anbefalles av to av to padler i ekspedisjonsgruppen.

Solen skinner og det blåser over oss, men vi har det meget meget bra og vi er enda mer fornøyd med avgjørelsen om å ikke padle rundt Stad. Vi lyttet til meterologen, vi lyttet til kjentfolk, vi vokste ikke for fort i forhold til å vokse med oppgaven og vi er heldigvis ikke utstyrt med sterk trang til prestisje og slikt. Vi vil uansett ha padlet over 2000 kilometer når vi kommer inn til Tønsberg. De som måtte mene noe annet får ta seg en bolle.Og når våre sjåfører sa det hadde vært tullete å padle rundt der idag så styrker det bare vår avgjørelse.

Men Stadlandet var ett mektig skue både nordfra og sørfra og hvem vet kanskje vi tar turen tilbake og får padlet rundt en periode det er meldt flott og rolig vær.

Ja vi er kommet i ett nytt fylke. Fylke nummer fem, Sogn og Fjordane og vi gleder oss masse til området vi skal sette årene våre i nå en stund fremover.

Pappa peker mot Stålet ytterst på Stadlandet.Vår sjåfør og redningsmann, Arve SundnesUtiskt fra st.Sunnivas kloster mot Stad.Pappa inne ved hulen der st.Sunniva gjemte seg eller noe sånt.


Ny videoblogg :-) God stemning i gruppen.


5 kommentarer:

  1. Veldig fornøyd med å få Halden nevnt i den videosnutten der altså...

    SvarSlett
  2. Godt å se at sjøen ikke har vasket vekk alt vett og forstand hos dere. Stiv kuling ved Stad kan umulig være noe for kajakker med vettige padlere. Eneste stedet ungene våre spydde - på tur Oslo - Tromsø i seilbåt - var ved Stad, og da var det bare frisk bris. Veldig rotete sjø!!!
    I morgen får dere hilse på majestetiske Hornelen. Går ut fra at dere ikke padler vest for Bremangerlandet.....
    God tur videre.
    Mvh
    Inge

    SvarSlett
  3. Jeg er meget imponert over den avanserte kameraføringen i videoinnslaget! :-)

    SvarSlett
  4. Bra at dere valgte å ikke gå rundt (i dobbel forstånd?!)...ved denne værmeldingen vat det den eneste riktige avgjørelsen. Ønsker fortsatt flotte og trygge dager!

    SvarSlett
  5. Godt dere tok et fornuftig valg ang Stradt-landet! Ellers har jeg en oppfordring: Synes du har utlevert mange intime detaljer om faren din, Magnus (bleiebruk og tisseproblemer, for å nevne et par), men når det gjelder deg sjøl, er du sparsommelig. Sjenert? ;-)Ikke at jeg i grunnen er så opptatt av dine kroppsfunksjoner osv, men din far har fått kjørt seg, synes jeg...

    SvarSlett