mandag 21. juni 2010

Kanopadling i Hordaland - Dag 42

"Idag har vi bare sett dritt" smeller det fra fattern med ett smil om munnen. "Ikke ett hus jeg ville bodd i, ikke en hytte jeg ville hatt. Og bare løv trær overalt". Jeg kunne ikke annet enn å skartt le og si meg hjertens enig. For vi valgte nok feil lei idag. Men vi hadde så høye forventinger til disse trange sundene, små holmene og alt. Men så er vi nok litt bortskjemt siden vi har padlet store deler av indrefielte av norskekysten. Men alle dere andre som vurderer å padle kysten vår, ikke ta leia der hurtigbåtene går. Gå uttafor Austerheim og Radøy hvis været tillater det, innafor var som å padle i ett kjempe svært ferskvann. Men som vi sa til hverandre, hadde vi startet turen her, hadde dette vært ett flott padle sted. Og bevares, det var noen flotte steder også altså.

Vel, vi kom oss avgårde snart etter at klokken var slagen sju og vi skjønte etter ti minutter at vårt ønske og vår bønn om hyppigere leirplasser i dette fylket ikke var blitt hørt eller kom til å bli oppfylt. Her vi sitter nå, etter 43 kilometer, passerte vi ett sted som kunne brukes, men det var til gjengjeld på en privat brygge og det sto liksom ikke velkommen der.

Ellers kan vi nevne at gårsdagen lange etappe og de to dagene med hvile før det hadde stilt kroppene våre i ett merkelig modus. For allerede etter halvannen time måtte vi i land og ta oss en kopp kafe og noen kjefter med rosiner. Da kom vi litt mer i vater og klarte å padle halvannen time til før lunsj ble påkrevd. På veien hadde vi passert ei holme bebod av en flokk gale Terner, og de skulle virkelig ta oss. Vi padlet med årene høyt over hodet og lua ble dratt på som hjelm. Men vi overlevde stuka angrepet og fikk oss lunsj på ei holme rett innefor Lygra.

På Feste fikk vi handlet litt mat på en hyggelig nærbutikk og fylt vannflaskene våre. Vannet jeg hadde i min camelback på ryggen, tror jeg er fra Nord-Trønderlag og begynte å smake litt kjedelig.....Vi drikker for lite, men vi pisser alt for ofte så vi tør ikke drikke mer....

Etter Feste forsatte ferskvannsfølelsen og vi kom til like før Alverstaumen før lunsj nummer to. Kornlunsjen er inne i en litt dårlig periode, der vi ved en feiltagelse kjøpte First Price kornblanding og vi har kun funnet bringebær Biola i de siste butikkene vi har vært i. Selve Alverstraumen kom selvfølgelig i mot, så vi måtte padle godt og kloss til land. Men litt artig var det. Og menneskene som bor her har virkelig vist fantasi når det gjelder å sette opp naust. Uansett hvor bratt eller ulendt det var stod det ett naust her og der. Ellers var alt vi passerte bare skog, lautrær og bartrær, og ikke ett eneste greit sted å legge til.

Men hva gjør vel litt kjedelige omgivelser når vi padler i sol sol og atter sol. Og ja det begynner å bli litt i overkant varmt i tørrdrakta nå, men samtidig går det greit. I hvert fall for meg. Fattern sin møkka drakt (Artistic - kjøp den aldri) puster han like godt igjennom som regntøy fra attenhundretallet, mens min drakt (kokatat - kjøpen alltid) puster bedre. Og jeg synes også att Brynje Articen er med på å gjøre det varmt men godt inne i drakta. Men vi lo litt der vi passerte ett friområde hvor noen barn badet og vi satt i ull og med lua ikke mer enn noen cm unna.

Men nå sitter vi med utsikt mot "byen er Bergen og laget er Brann" mot sør og Nordlandsbrua mot nord. Vi sitter ved ett bord og vi har fått fyr på stormkjøkkenet og skal snart ha mat. Stedet heter Hopshavn like ved Ask på Askøya. Imorgen skal vi passere Bergen og forsette videre sørover. Vi skal også passere femtenhundre padlede kilometer og gleder oss til det.Vi testet ut en kaffepause etter halvannen time. Helt greit, men ikke ett must.Joda, det var artig å padle i smale sund igjen.Begge guttene i ferskvannet.Pappa skuer mot Bergen by.

Etter endt dag nytes ett herlig måltid suppe med pølse og ris, og samtalen går lett og bordvaner er som visket vekk som dugg for solen som dere kan høre. Vi nyter Hansa sin alkoholfri Null og den kan anbefalles, men helst koser vi oss med en Munkholm Münchner.

3 kommentarer:

 1. Men Alverstraumen er vakker. Føler med dere nå når dere etter hvert padler inn i det som en gang var mine hjemlige farvann. Nå må dere ikke bli sittende askefast på Askøya. God tur videre. Hilsen Svein Hauge

  SvarSlett
 2. Du får nok jobb i Radio Norge etter dette. Som reklamemann. Får dere sponsing fra alle merkevarene du ramser opp?
  Go tur vidre!
  Klæmm fra Skallebert

  SvarSlett
 3. Med en flott oppvekst på indre Østland i bagasjen synes jeg nok dere er frrrryktelig kritiske til ferskvann. Og det synes jeg er veldig unødvendig. Deilig med ferskvann. Saltvann er jo skummelt med brennmaneter og andre skadelige dyr i. Ellers begynner jeg å bekymre meg for om dere kommer til å finne særlig mange teltplasser (uten å bli anmeldt) når dere runder det sørlige Norge. Er jo bare rikinger og andre hyttefolk som har okkupert hele strandsona der. Ja til allekvinnseie av strandsonen!

  SvarSlett